Hyundai’nin ikinci jenerasyon Yakıt Hücreli Elektrikli Aracı Tucson FCEV, Los Angeles Otomobil Fuarı’yla birlikte ilk kez tanıtıldı. Filo programı dahilinde testleri gerçekleştirilecek olan araçlar -20 derecelik soğuk havada bile çalışma özelliğine sahip.
Son yıllarda doğanın korunması için gerçekleştirdiği çalışmalarla ve hazırladığı çevre dostu araçlarıyla adından sıkça söz ettiren Hyundai, hidrojen gücüyle çalışan araçlarını yollara çıkarmaya hazırlanıyor. Los Angeles Otomobil Fuarı’nda ilk kez tanıtımı yapılan ikinci jenerasyon yakıt hücreli elektrikli araç Tucson FCEV’in, kısa bir süre içinde satışına başlanması planlanıyor.
Hyundai’nin hidrojen gücüyle çalışan Tucson FCEV modelinin ikinci jenerasyonu hazırlanırken neredeyse aracın her yerinde yenilik yapıldı. Hyundai’nin ilk jenerasyon yakıt hücreli modeli olan Santa Fe FCEV’e göre yeni aracın katedebileceği sürüş mesafesi iki katına çıkarıldı. Ayrıca maksimum hız ve maksimum güç artırılarak genel performansın yükselmesi sağlandı. Ancak yeni aracın teknolojisinde en büyük gelişim soğuk havalardaki çalışma prensibinde elde edildi. Sıfır derecenin altındaki ısılarda bile çalışabilen ilk araçlardan biri olan Tucson FCEV için gerçekleştirilen testlerde, beş gün boyunca eksi yirmi derecenin (– 20°C) altındaki ısılarda araç bırakıldıktan sonra bile, ilk marşta çalıştığı gözlemlendi. Tucson FCEV’de yüksek çıkışlı yakıt hücresi ve lityum iyon polimer batarya da yeniliklerin arasında yer alıyor.
Hyundai-Kia Motors Araştırma ve Geliştirme Başkanı Sang-Kwon Kim, yeni aracın gelişimiyle ilgili, “Yakıt hücreli elektrikli araçlarımızdaki bu gelişim, programımız dahilinde elde ettiğimiz önemli bir adımdır. Tucson FCEV, Hyundai’nin üretim aşamasında ulaştığı verimlilik ve kalite kontrol konularındaki gelişimini belgeleyen en önemli kanıttır” dedi.
Şu an yollara çıkmaya hazır olan bu modelle birlikte Hyundai, yakıt hücresi teknolojisini ilk olarak “filo” amaçlı test edecek. Üç ay içinde başlayacak olan filo testleri Oakland-Kaliforniya’daki AC Transit Yakıt Hücresi firması, Hyundai Amerika Teknik Merkezi ve Güney Kaliforniya Edison’da gerçekleştirilecek.
Hyundai’nin yakıt hücresi araştırma ve geliştirme programı dahilindeki filo testleri, Amerika Enerji Bakanlığı’nın (DOE) sağlayacağı ödenek ile desteklenecek. Şu an ChevronTexaco Corporation, Hyundai Motor Company ve UTC Fuel Cells firmalarından oluşturulan ekibe, hidrojen enerjisi teknolojisinin pratik uygulamalarını oluşturmak amacıyla beş yıllık geliştirme ve uygulama projesi için ortak bir sermaye ödendi. Bu uzun soluklu projenin amacı; güvenli, kullanıma uygun ve güvenilir hidrojen bazlı güç üretimini, yakıt hücreli araçları ve araçlara yakıt dolum altyapısını geliştirip uygulamak ve ulaşım ile güç kaynaklarında yakıt olarak hidrojenin kullanılabileceğini belli başlı kişi ve kuruluşlara anlatmak olacak. Başkan Kim, bu yeni projeyle ilgili: “Programımızın bu yeni bölümü, filo testlerinin uygulamaları için daha fazla sayıda yakıt hücreli elektrikli araç üretmemizi sağlayacak. Böylece, yakıt hücreli araçların seri üretimine bir adım daha yaklaşmış olacağız” dedi.
Tucson FCEV ile 300 km yol
Performansı artırmaya yönelik hafif alaşımlı alüminyum gövde parçaları kullanılarak üretilen Tucson FCEV, standart bir SUV ile aynı güç-ağırlık oranına sahip. Ayrıca içten yanmalı motorların kullanıldığı standart Tucson modelleri kadar düşük gürültü seviyeleri ve yüksek konforlu geniş kabin hacmi bulunuyor.
Santa Fe FCEV’den farklı olarak Tucson Yakıt Hücresi programı, standart Tucson’da olduğu gibi ilk üretim aşamasında elde edilen tam dijital mühendislik verileri doğrultusunda hazırlanıyor. Aracın güç kaynağı ön kaputun altında bulunuyor. Santa Fe FCEV’deki kaynak ise zemin altında yer alıyordu. Tucson FCEV’in en önemli özelliğiyse, sıfırın altındaki ısılarda bile çalışarak hareket edebilmesi.
Merkezi Calgary-Kanada’da bulunan Dynetek Industries Ltd. Tarafından geliştirilen 152 litrelik hidrojen tankları sayesinde Tucson FCEV’in sürüş mesafesi 300 km’ye kadar uzatıldı. Santa Fe FCEV’de 72 litrelik tank kullanılıyordu ve soğuk havalarda çalışma özelliği bulunmuyordu. Santa Fe FCEV’den çok daha hafif olan ve 5 kW daha güçlü olan Tucson FCEV’in maksimum gücüyse 80 kW. Santa Fe FCEV’de 124 km/s olan maksimum hız ise Tucson FCEV’de 150 km/s’ye çıkarılmış. Santa Fe FCEV’de olduğu gibi yeni araç hazırlanırken de Hyundai, yakıt hücresinin gelişimi için UTC Fuel Cells ile işbirliği yaptı. Enova Systems ise yeni jenerasyon hibrid-elektrikli yürüyen aksamı, motoru ve kontrol ünitesini hazırladı. Aracın 152 Volt’luk yüksek voltajlı bataryasını ise Hyundai ve Güney Koreli LG Chem birlikte geliştirdi.
Hyundai, ilk yakıt hücresi ekibini 2000 yılında kurdu ve aynı yılın Ekim ayında ilk yakıt hücreli prototipi olan Santa Fe FCEV modelini tanıttı. Hyundai, beş yıldır Kaliforniya Yakıt Hücresi Ortaklığı’ndaki (CaFCP) aktif üyeliğini sürdürüyor. Daha önce Hyundai’nin hazırladığı yakıt hücreli araçların, CaFCP Yol Rallileri’nde ve Michelin Challenge Bibendum’larda çeşitli kategorilerde kazandığı altın ve gümüş madalyaları da bulunuyor.
Yorum yapılmamış.