Dacia, binek modelleri Sandero, Logan Sedan, Logan MCV ve hafif ticari modelleri Logan MCV, Logan Van ve Logan Pick-up'tan sonra, bu kez Dacia Duster ile 4X4 pazarına giriyor. Günlük hayatlarında her türlü yol koşuluna uygun, sağlam, güvenilir ve kullanımı kolay bir 4x4'ün ulaşılabilir ve ekonomik olabileceğini ispatlıyor.
Dacia Duster ekonomik bir araç;satın alırken rakipsiz bir fiyat/iç mekân genişliği/ürün özellikleri oranı sunuyor.Kullanımda ise düşük yakıt tüketimli ve CO2 salınımlı motor seçenekleriyle donatıldı. Dacia Duster'ın dizel versiyonları 4X2 versiyonda 140 g CO2/km'den daha az bu nedenle Dacia eco² imzasını taşıyor, 4X4 versiyonda ise 150 g CO2/km'den az salınım değerleri sergiliyor.
Dacia, Duster ile her türlü yol koşulunda kullanılabilen sağlam, güvenilir ve çekici bir tasarıma sahip bir 4x4'ün ekonomik ve ulaşılabilir olduğunu gösteriyor. 2004 yılında Logan Sedan'ın lansmanıyla çekici tasarımlı, uygun kullanım maliyetli, güvenilir ve sağlam bir otomobilin uygun fiyatlı olabileceğini göstererek otomotiv dünyasında devrim yaratan Dacia, Duster sayesinde bu kez de 4x4 dünyasındaki yerleşik inanışları alt üst etmeye kararlı.
Dacia Duster Romanya'da Piteşti fabrikasında üretilecek. 4X2 ve 4X4 versiyonları 2010 ilkbaharından itibaren Avrupa, Kuzey Afrika ülkeleriyle birlikte Türkiye'de satışa sunulacak. Logan ve Sandero'da olduğu gibi, Duster de dünyanın farklı bölgelerinde Renault veya Dacia markaları altında üretilip ticarileştirilecek.
Dacia Duster, gerçek bir 4X4
Dacia Duster'ın ön yüzü sağlamlığını öne çıkartacak şekilde tasarlandı: Geniş çamurlukları, krom kaplamalı büyük radyatör kafesi ile koruyucu tamponu Dacia Duster'ın 4X4 genleri hakkında hiç bir kuşkuya yer bırakmıyor. Yandan bakıldığında, kasanın yüksek konumu, belirgin çamurlukları ve kaporta koruma bantları sürücüyü en zorlu zemin ve yol koşullarının üstesinden gelmesini sağlıyor.
Dacia Duster, 4,31 m uzunluğu ve 1,82 m genişliği ile, kompakt boyutlara sahip olan bir araç. Aracın büyüklüğü, off-road kullanımda olduğu gibi, şehir ortamında da aynı rahatlıkla kullanılmasını sağlıyor. Dacia Duster, bir yandan arazi araçları dünyasına aidiyetini gösteriyor, diğer yandan çekici çizgiler sergiliyor.
Dacia Duster dünyanın her yerinde her tür zemin ve yol şartlarında kullanılmak üzere tasarlandı. Bu değişken ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla, Dacia Duster, yüksek ve güvenli sürüş arayışında olan ancak günlük hayatlarında dört çekere gerçekten ihtiyaç duymayan müşteriler için 4X2 versiyon olarak ve daha geniş bir kullanım için 4X4 versiyon olarak mevcut olacak.
Dacia Duster güçlendirilmiş şasisi, yükseltilmiş konumu (200 mm'nin üstünde) ve manevra açıları (rampaya giriş açısı 30° ve çıkış açısı 35°'nin üstünde) sayesinde, gerek SUV (4X2 versiyon) gerekse arazi (4X4 versiyon) kullanımları için uygun bir araç olarak geliştirildi.
Dacia Duster sadece arazide kullanım meraklılarına dönük olmayan kullanımı kolay bir 4X4 olarak tasarlandı. Kompakt boyutları ve 4x2 versyionu için 1.180 kg, 4x4 versiyonu için 1.280 kg ağırlığı onu özellikle çevik bir araç yapıyor. İç mekânda orta konsolun altında yer alan (Nissan'dan gelen) eşsiz kumandası sayesinde, Dacia Duster'ın sürücüsü araç kapasitesini ihtiyaçlarına göre kolaylıkla adapte edebiliyor. Bu kumanda 3 farklı kullanım modu arasında seçim yapılmasını sağlıyor:
- Sürücü AUTO modunu seçtiğinde, ön ve arka tekerlekler arasındaki torkun dağılımı zemine tutunma doğrultusunda otomatik olarak yapılıyor. Zemin tutunma koşulları ne olursa olsun optimal bir çekişi sağlamak üzere tasarlanan bu sistem, Dacia Duster'a gerçek 4X4 karakteri kazandırıyor. Normal koşullarda, tork sadece ön tekerleklere aktarılıyor. Çekiş kaybı durumunda veya zayıf tutunma şartlarında, torkun bir bölümü arka dingile aktarılıyor. Zorlu yol şartlarında, tork her iki dingil arasında % 50-50 oranında dağıtılıyor. Bu dağılım Nissan kaynaklı elektromanyetik tork üretici ile sağlanıyor.
- LOCK modunda, sürücü 4X4 moduna elektronik olarak kilitleniyor ve torkun % 50'si arka dingile sürekli olarak aktarılıyor. Bu kullanım kar, çamur, toprak, kum gibi zorlu yol tutuşun olduğu yollarda ve düşük hızlarda tavsiye ediliyor.
- 4X2 modunda, aktarma 2 çeker tekerlek üzerinden yapılıyor. Bu mod iyi yol koşullarında kullanılıyor ve yakıt tüketiminin azaltılmasını sağlıyor.
Yorum yapılmamış.