Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...

Kategoriler
Sektör
Ulaştırma Bakanlığı’nın Türkiye genelindeki sürücü denetimlerinde uygulanan en düşük ceza 2.044 TL.
Ulaştırma Bakanlığı’nın yürütmüş olduğu Karayolu Taşıma Kanunu, ülkemizde 2,5 milyondan fazla vergi mükellefiyle 8 milyondan fazla sürücüyü kapsıyor. Ticari maksatlı yolcu ve eşya-yük taşımacılığı faaliyetleriyle birlikte ruhsatında kamyonet veya minibüs yazan araçlara sahip olup sadece kendi işi ya da işyerinin ihtiyacı yönünde kullanan ve ticari maksatlı olmayan taşıma faaliyetlerinde bulunan vergi mükellefleri de, yasa kapsamına giriyorlar. Bu tür araçlara sahip şahsi firmalar ile şirketler, yasa gereği K2 yetki belgesi veya D3 yetki belgesi almak zorundalar. Bu tür araçları kullanma potansiyeli olan sürücülerin de SRC türü belgeyle, Psikoteknik Değerlendirme Belgesi’ne sahip olma şartı var.
K2 Yetki Belgesi: Kendi adına kayıtlı araçlarla sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belge.
D3 Yetki Belgesi: Yetki belgesi sahibinin adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıtlara, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşıyacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara veriliyor.
SRC türü belge: SRC Belgesi uluslararası ve yurtiçi yolcu ve yük taşımacılığı yapan kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüs gibi ticari araç kullanan şoförlerin Mesleki Yeterlilik Belgesi.
Psikoteknik Belgesi: Sağlık Bakanlığı onaylı kurumlar tarafından, kişinin bedensel ve psikolojik durumunun sürücülük yapmaya elverişli olduğunu, psikolog ve simülatör aletinin vermiş olduğu rapor ve bu raporun Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanması sonucunda sahip olunan bir belge.
Yasa gereği olan diğer yaptırımlar;
- Vergi mükelleflerine ait bu tür taşıtları kullanmak durumunda olan sürücü (işveren dahil), SRC Belgesi ve Psikoteknik Değerlendirme Belgesi almak zorunda. SRC Denetimi başlamış olup cezası 26/k bendine göre aracın sahibine 572 TL, sürücüye 226 TL olarak uygulanıyor.
- K2 ya da diğer bir yetki belgesine, kaydedilmeden kullanılan araç nedeniyle mükellefe 2.044 TL idari para cezası veriliyor.
- Yetki belgesi var fakat belgeye kayıtlı araç satıldığında beyana tabi olup, cezai müeyyidesi bulunoyur. Eğer belgeye kayıtlı araç satılırsa ve gereken yapılmazsa, belge iptal ediliyor.
- Yetki belgesi alındıktan sonra, firma bilgilerinden adres, telefon, vergi dairesi, sermaye ve ortaklık yapısı gibi bilgilerdeki değişiklikler beyana tabi tutuluyor. Bakanlığa bildirilme şartı bulunuyor, aksi takdirde para cezası dahil belgenin iptaline kadar varabilecek cezai müeyyideler söz konusu.
- K2, B3, D3,C1 ile F/G/H türü yetki belgelerinin dışındaki tüm yetki belgesi sahiplerinin ODY / ÜDY türü mesleki yeterlilik belgesi kişileri istihdam etmesi zorunlu. Belge alabilmenin şartı olup, aksi takdirde yetki belgesi iptal ediliyor.
B3 Yetki Belgesi: Yetki belgesi sahibinin kendi adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşıyacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara veriliyor.
C1 Yetki Belgesi: Yetki belgesi sahibinin kendi adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara veriliyor.
F Yetki Belgesi: Ticari amaçla yolcu taşımacılığı konusunda acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere veriliyor.
G Yetki Belgesi: Ticari amaçla eşya ve kargo taşımacılığı konusunda acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere veriliyor.
H Yetki Belgesi: Komisyonculuk yapacaklara veriliyor.
ODY: Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliğin veya buna ait bağımsız bir birimin taşımacılık faaliyetlerini sürekli ve etkin bir şekilde sevk ve idare eden müdür/idareci, şef, uzman, operasyon yöneticisi, operatör ve benzeri unvanlarla istihdam edilen kişileri ifade ediyor.
ÜDY: Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve/veya bunların tamamını fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel koordinatör, genel sekreter ve benzeri konumundaki veya bu unvanlarla istihdam edilen kişileri ifade ediyor.