Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Tasarıya göre Okul taşıtlarının "DUR" işaretini yaktıkları hallerde bütün araçların durması, bu işaretin sadece öğrencilerin binmeleri ve inmeleri sırasında yakılması zorunlu hale getiriliyor.
Okul taşıtlarında her öğrenci için emniyet kemeri bulundurulması zorunlu oluyor. Okul taşıtının "DUR" işaretini, belirtilen durumlara göre yakmayan servis sürücüleri ile bu işarete uymayan sürücülere 83 milyon 100 bin lira, sürücü aracın sahibi değilse araç sahiplerine ayrıca 169 milyon 400 bin lira ceza uygulanacak. Öğrenci servisinde emniyet kemeri bulundurmayan araçlar ise trafikten men edilecek.
Otopark için önlem
Yetkisiz olarak otopark ücreti toplayanlara da hapis ve para cezası geliyor. Buna göre, yetkisi olmadığı halde park ücreti toplayanlara 3 aydan 6 aya kadar hapis, 340 milyon 900 bin liradan 684 milyon 300 bin liraya kadar para cezası verilmesi öngörülüyor.
Araç sahipleri araçlarını, yönetmelikte belirtilen esaslara göre ikametgahlarının veya işyerlerinin bulunduğu yetkili kuruluşa tescil ettirmek ve tescil belgesi almak zorunda olacak. Buna aykırı olarak karayoluna çıkarılan araçlar, tescil işlemleri yaptırılıncaya kadar trafikten men edilecek ve araç sürücüleri 169 milyon 400 bin lira para cezası ödeyecek.
Tescil ve trafik belgesiz ve tescil plakasız araç kullananlar, bu eksiklileri giderilinceye kadar trafikten men edilecek.
Yetkili olmadığı halde araçlarda ayırım işaretleri bulunduranlara 340 milyon lira 900 bin lira para cezası verilecek ve araçlar 15 gün trafikten men edilecek. Sürücü araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenecek.
Özellikleri ve cinsleri yönetmelikle belirtilen araçlarda hız sınırlayıcı cihaz bulundurmayan ve kullanmayanlara 41 milyon liradan 2 milyar 571 milyon liraya kadar para cezası verilecek.
Ehliyetle ilgili yanlış bilgi veya sahte belge verenlere 2 aydan 3 aya kadar hafif hapis ve 340 milyon lira 427 milyon liraya kadar para cezası verilecek.
Trafik kazaları
Kazaya karışan taraflar arasında düzenlenecek tutanaklar veya formlar da kaza tespit tutanağı yerine geçebilecek. Bunların değerlendirilmesi ise kazaya karışan araçların bağlı olduğu sigorta şirketlerince yapılabilecek.
Kazaya karışan sürücülerin kendi aralarında anlaşamamaları veya tutanak düzenlemekten kaçınmaları durumunda, tutanak sigorta birliğinin yetkilendireceği kişiler tarafından düzenlenecek. Bu kişiler kaza yerinde iz ve delil toplayabilecekler, ayrıca sürücülere alkol muayenesi yapabilecekler.
Trafik kazalarında kusurların tespiti ve asli kusur sayılan haller de yeniden düzenlendi. Trafik kazalarındaki asli kusurlar arasına "yayaların asli kusurları" da eklendi.
Ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında motorlu araç işletmesinin sahipleri de sorumlu tutulacak.
Zorunlu mali sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkan araçlara 83 milyon 100 bin lira trafik cezası uygulanacak.
Trafik polisi tahsilat yapamayacak
Tasarı, trafik para cezalarının takibini ve tahsili görevini Maliye Bakanlığı'na bırakıyor. Trafik polisinin ceza yazma yetkisi sadece ceza tutanağı ile sınırlandırılırken, para cezası tahsil etme yetkisi kaldırıldı.
Tasarıya göre, trafik para cezaları kredi kartı ile ödenebilecek.
Radar, video kamera ve benzeri cihazlarla yapılan kontrollerde sürücüsü tespit edilemeyen araçların plakalarına ceza yazılabilecek.
AB'ye uyum sürecinde, sürücü belgelerinin sınıfları yeniden düzenleniyor. D ve E sınıfı sürücü belgelerinde yaşanan uyumsuzluk gideriliyor.
Yorum yapılmamış.