Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, ağır vergi yükünün hükümetlerin planlaması olduğunu ve makro ekonomik istikrarı sektörden daha önemli gördüklerini söyledi.
İbrahim Orhon, Toyotosa Onatça Plaza Yönetim Kurulu Başkanı Süyleyman Onatça'ya "2003 Yılı ToyotoSA Yetkili Satıcılar Genel Müdürlük Ödülü"nü vermek için geldiği Adana'da gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 2003'de hurda araç teşviğinin de etkisiyle toparlayan otomotiv sektörünün geçen yılın ortalarına kadar yükseliş yaşadığını ancak Mayıs 2004'de uygulamaya sokulan ÖTV'deki artışlar yüzünden sektörün tekrar gerileme dönemine girdiğini belirten Orhon, inişli-çıkışlı bir süreç yerine daha istikrarlı bir dönemi arzu ettiklerini vurguladı. Orhon "Ertelenen talebinde etkisiyle geçen yıl 450 bin adetlik bir pazar oluştu. Pazarı soğutma amacı olarak düşündüğümüz ÖTV'deki artışlar ise pazarı daraltma sürecine soktu. Ocak ayında da satışlar düşündüğümüz gibi gerçekleşerek düştü. Son on yıla bakıldığında aslında Türkiye otomobil pazarı 350-360 bin civarındadır. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde de büyük inişler-çıkışlar olmadan bunun süreceğini söyleyebilirim. Bu da bizim için daha istikrarlı bir dönem olabilir"dedi.
Otomotivde iç pazarın genişlemesi için öncelikle kişi başına düşen milli gelirin artması gerektiğini kaydeden Orhon, "Son on yıla baktığımızda Türkiye'ye eşik atlatacak bir milli gelir artışı görmedik. Eğer kişi başına milli gelir 7 bin dolar olsa satışlarımız iki kat, 10 bin dolar olsa ilave olarak iki kat daha artabilir. Pazarın gelişmesi için ayrıca satın almayı kolaylaştıracak iyi bir finansal altyapı da gerekli. Bu arada, karayolu ve otopark gibi altyapılar da sektör için önemli. Türkiye'de bu alanda fazla bir gelişme olmuyor. İstanbul'da trafiğe çıktığımız zaman 'Keşke bu kadar otomobil satılmasa' dediğim oluyor." şeklinde konuştu. Orhon, ToyotaSA olarak geçen yıl 30 bin adet otomobil sattıklarını belirten Orhon, bu yıl ise 31 bin araç satarak ilk 3'e girmeyi hedefledikerini bildirdi.
1.600 CC'lik motorlu otomobillerde vergi yükünün yüzde 62 civarında olduğunu ifade eden ve sektörün vergilerin azalmasını arzu ettiğini söyleyen ToyotaSA Genel Müdürü Orhon, "Ama bu makro ekonominin bir sonucudur. Hükümetler bir takım hesaplar yapıyor. Doğru değilse yanlış hesap Bağdat'tan döner diyoruz. Hükümetin otomotivde vergi artırmaktan başka yolu yoksa kabul etmek zorundayız. Çünkü makro ekonomik istikrar daha önemli. İnişli-çıkışlı bir piyasa yaşamaktansa 350 bin adet satış olsun daha iyi" ifadelerini kullandı.
Üretim sektörünün halkın alım gücünü dikkate alan bir yaklaşım içinde olup olamayacağı sorusuna karşılık ToyotaSA Genel Müdürü İbrahim Orhon şunları söyledi: "Türkiye'de 50'den fazla marka var. Halk tipleri de mevcut. Per markanın halk tipi üretmesini bekleyemeyiz. Her halk tipinin başarılı olma garantisi de yok. Türkiye iç pazarı büyük değil. Sadece iç pazara güvenen halk tipi yapmak da mümkün değil. Otomotivde maliyetler çok önemli. Üreticilerin de distrübütörlerin de kar marjları yüksek değil. Bir çok firma zaten zarar ediyor. O nedenle halka inmek nasıl olur? Ancak Toyota önümüzdeki on yıda maliyetleri yüzde 50 nisbetinde iyileştirmeyi hedefliyor."
İbrahim Orhon, son 4 yılda devamlı yüksek puanlar aldığını belirttiği ToyotaSA Onotça Plaza Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça'ya 2003 yılında Adana pazarında yüzde 8'lik pay almasından ötürü üstün başarı ödülü verdi. Orhon, Adana'yı önemli bir potansiyel olarak gördüklerini kaydererek "İlk 5'e girmesi gereken bir il" değerlendirmesinde bulundu.
Yorum yapılmamış.