Oyak Renault tarafından Türkiye'de üretilen ve yüzde 90'ından fazlası ihraç edilen Yeni Clio Bursa'da yapılan tanıtımla müşterileriyle buluştu. Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, yeni Clio için 216 milyon Euro'luk yatırım yaptıklarını belirterek, "Türkiye'ye duyduğumuz güvenin en belirgin göstergesi, zor günlerde bile devam eden yatırımlarımızdır. Yeni yatırımlar yapmaya ve yeni modelleri Türkiye'de üretmeye devam edeceğiz" dedi. Yeni Clio Oyak Renault Proje Direktörü Murat Taşdelen de, yeni Clio'nun en büyük avantajının üreten kişiler tarafından müşteri gözüyle 3 ay boyunca denenmesi ve test edilmesi olduğunu söyledi. Oyak Renault'un Bursa'daki fabrikası 2005'te 1.4 milyar dolarlık ve 700 bin araçlık ihracatıyla Türkiye liderliğini sürdürüyor.
Yeni Clio, Türk tüketicileri ile ilk kez Bursa Oto Show Fuarı'nda buluştu. Buluşma öncesi Yeni Clio'nun üretim merkezi Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nda düzenlenen toplantıda bir otomobilin tasarımdan üretim safhasına, eskizlerden, metal ve plastik parçalardan otomobile dönüşüm hikayesi anlatıldı. Toplantının ardından fabrikanın şasi, kaporta, montaj ve AVES bölümleri gezilerek Yeni Clio'nun doğuşu yerinde izlendi. Ardından Yeni Clio'nun ilk kez sergilendiği Bursa Oto Show Fuarı'ndaki Renault Standı ziyaret edildi.
Oyak Renault'ta düzenlenen toplantıda Yeni Clio Oyak Renault Proje Direktörü Murat Taşdelen, bir otomobilin üretim aşamasına gelinceye kadar geçen süreci ve bu süreçte geçilen etapları anlattı. Taşdelen, otomobil üretirken sadece yatırım ve teknolojinin yeterli olmadığını belirterek otomobile ruhunu katan insanın önemine dikkat çekti. Yeni Clio ile Oyak Renault'un pek çok ilke imza attığını belirten Taşdelen, "Oyak Renault'un, projeye resmi olarak başladığı tarihten bugüne ilk prototiplerin üretimi, otomobilin fabrikaya giriş etabı, ön seri onaylarının alınması, üretim onayının alınması gibi projenin tüm etapları sözleşmede öngörülen tarihlerden önce gerçekleşti. Oyak Renault ekipleri ile Renault merkezdeki ekipler projenin ilk aşamasından itibaren kalite, maliyet, süre, insan kaynakları ve çevre hedeflerine başarıyla ulaşmak için özverili bir işbirliği yaptılar " dedi.
'Üretiyorum, Deniyorum Operasyonu'
Renault'nun son 10 yıldır gerek kalite gerekse projeler konusunda gösterdiği üstün performansta en büyük payın çalışanlara ait olduğunu vurgulayan Taşdelen, "Yatırımlar, tesisler, finansman kaynakları, makineler, robotlar 'insan' olmadan bir anlam taşımaz felsefesinden hareketle, Oyak Renault çalışanlarının şirket başarısına aktif olarak katılımlarını sağlamak amacıyla farklı metotlar uyguluyor. Bunlardan biri de 'Üretiyorum, Deniyorum Operasyonu'" dedi.
Operasyon kapsamında, 5 bin 500 Oyak Renault çalışanı, 3 ay boyunca 18 araçtan oluşan Yeni Clio filosundaki otomobillerle deneme sürüşü yapıyor ve ürettikleri otomobilleri müşteri gözüyle deniyor. Çalışanlar, fabrika ile Mudanya arasında, fabrikadaki mühendislerin deneme sürüşleri yaptıkları güzergahlardan birinin üzerinde, 32 kilometre uzunluğundaki parkurda Yeni Clio'yu test ediyor. Yeni Clio'yu kullandıktan sonra bir anket doldurarak otomobili değerlendiriyor. Anket sonuçları, daha sonra Kalite Direktörlüğü ve Mühendislik Direktörlüğü tarafından incelenecek ve Oyak Renault'un dünya pazarlarında kalitenin referansı olma iddiasına katkıda bulunacak.
"Türkiye ile birlikteliğimiz 37 yıldır sürüyor"
Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, Renault ve Türkiye birlikteliğinin 37 yıldır sürdüğünü belirtti. Oyak ile ortaklıklarının başarılı bir şekilde sürdüğünü ekleyen Gabillet, dünya tarihinde bu kadar uzun süreli ve her geçen gün artan bir performans gösteren ortaklıkların sayısının az olduğunu söyledi. Türkiye'ye duydukları güvenin en belirgin göstergesinin zor günlerde bile devam eden yatırımlar olduğunu vurgulayan Gabillet, "Örneğin en yeni modelimiz Clio için 216 milyon Euro yatırım yaptık ve üretim talebini karşılayabilmek için üçüncü vardiyaya geçtik" dedi.
Renault Grubu içerisinde Türkiye'nin önemini vurgulayan Gabillet, "10 yıl önce, Oyak Renault, Renault Grubu'nun doğudaki tek tesisi, doğudaki sınırıydı. Bugün ise Oyak Renault ve Türkiye merkezde, Avrupa'da. Oyak Renault, artık kendini batıya göre konumlandırmıyor. Çünkü kalite, maliyet, yatırım, proses ve süreler konusunda rekabet doğuya kayıyor. Hedef konusunda yanılmamak gerekiyor" dedi.
Renault Başkanı Carlos Ghosn'un, her fırsatta Oyak Renault'un grup içerisinde en kaliteli ürünleri üreten ve birçok ülkeye yüksek miktarda ihracat gerçekleştiren bir endüstriyel tesis olduğunu ve "Renault, 2009 Kontratı" çerçevesinde önemli bir rol oynayacağını belirttiğini hatırlatan Gabillet, bu kapsamda yeni yatırımlar yapmaya ve yeni modelleri Türkiye'de üretmeye devam edeceklerini söyledi.
Yeni Clio, Oyak Renault tarafından üretilen Clio Symbol ve Yeni Megane Sedan'a ek olarak Ocak ayında Bursa'da üretilmeye başlandı. 2006 yılında, 90 bin adet Yeni Clio üretilmesi ve bunun yüzde 90'ından fazlasının ihraç edilmesi öngörülüyor. Karoseri-Montaj ve Mekanik Fabrikaları ile CKD-Yedek Parça Merkezi'nden oluşan Oyak Renault'ta 5 bin 500 kişi çalışıyor. 2005 yılında, tesislerde 179 bin 669 adet otomobil, 96 bin 353 adet motor ve 143 bin adet vites kutusu üretimi gerçekleştirildi. Kapasitesini yüzde yüz kullanan Oyak Renault, Yeni Clio'nun da üretime başlamasıyla birlikte üçüncü vardiyaya geçti.
Yeni Clio ile Oyak Renault tarihinde ilk kez bir modelin hem 5 hem de 3 kapılı hatchback versiyonları aynı anda üretiliyor.
Yorum yapılmamış.