Trafik güvenliği, gerek ulusal gerekse uluslararası ölçekte temel toplum sorunlarından biridir.Dünya Sağlık Örgütüne göre, trafik kazaları bugün dünyada sekizinci ölüm nedenidir. Renault’da 50 yıldan uzun süredir trafik güvenliğinin bilincinde olarak, araçlarının güvenliğini iyileştiren teknolojileri araştırma ve geliştirme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Renault Grubu Yol Güvenlik Politikası Direktörü Dr. Jean Yves Le Coz, Renault'nun bu konudaki uzmanlığını kaza araştırmalarından elde edilen reel güvenlik verileri üzerinde temellendirdiğini belirtti. EuroNCAP çarpışma testlerinden en yüksek not 5 yıldız alan 9 modeliyle Renault, güvenlik alanında tartışmasız üstünlüğe sahip bir ürün yelpazesi sunuyor. Renault’da güvenlik için yılda 100 Milyon Euro’nun üzerinde yatırım yapılıyor, üç araştırma ve deney merkezinde 600 uzman seferber oluyor.
Renault, reel sürüş koşulları açısından en etkin donanımları geliştirmek üzere, Kaza, Biyomekanik ve İnsan Davranış Biçimleri Araştırma Laboratuarı (LAB)’ın yaptığı araştırmalar ile mühendislik alanındaki yetkinliklerinden yararlanıyor. Renault trafik güvenliği programı dört temel eksende yürütülüyor: Öngörmek, Düzeltmek, Korumak ve Bilinçlendirmek.
Renault, dünyada trafik güvenliği sorununun çözümü yönünde de çalışmalar yapıyor. Araç içindeki teknolojiler sürücüyü bilgilendirmek ve güvenlik sistemlerinin etkisini öne çekmek için çevre koşullarının algılanmasını iyileştireceklerdir. Renault Avrupa’da sürdürdüğü girişimini, güvenlik gereksinimlerini yerel kaza koşullarına ve müşteri ihtiyaçlarına uyarlayarak yeni pazarlara da yayıyor.
Ürün gamının tamamının yararlandığı uzmanlık ve teknik ilerlemeler sayesinde Renault, bu olumlu sonuçlara geniş ölçüde katkıda bulunuyor. Bir örnek vermek gerekirse, 3. kuşak Renault Koruma Sistemi göğüs kafesi ve kafadan yaralanma risklerinin %80 azaltılmasını sağlıyor.
Trafik kazalarının %80’inin insan hatasından kaynaklandığını düşünürsek insan faktörünün iyi bilinmesi, kazadan sakınmak ve yolcuları korumak için aktif güvenlik sistemlerinin geliştirilmesinin artmasını sağlar ve Renault’da bu nedenle insanı her zaman araçlarının tasarımının kabine yerleştiriyor.
Renault aktif ve pasif güvenlik alanında eksiksiz araçlar tasarlıyor. Bu yaklaşımını, dünyanın her yerinde yol gerçeklerine uyarlanan gerçek güvenlik kavramı üzerine temellendiriyor. Böylece, Renault « öngörmek, düzeltmek ve korumak» için önceliği en etkin teknolojilere veriyor ve bunları ürün gamında geniş ölçüde sunuyor.
Renault, sürücüyü riskleri önceden sezmesini (Emniyet kemeri takılmadığı zaman devreye giren görsel ve sesli uyarı, lastik basınç kontrol sistemi, xenon farlar, ilave viraj farları, vs.) ve bir takım yan işlemleri yapma yükünden kurtararak asıl işlevi üzerine yoğunlaşmasını sağlayan (otomatik yanan farlar, otomatik çalışan cam silecekleri, hız sabitleyici/sınırlayıcı sistem) gibi bir takım donanımların onun hizmetine sunmaktadır.
Zor ve acil durumlarda sürüşe destek olmak ve sürücünün yerine geçmeden onun hatalarını düzeltmek amacıyla (ABS, AFU, ESC, ASR, vs. ) gibi bir dizi teknolojik donanımı geniş kitlelerin kullanımına sunuyor. Böylece, Renault tüm binek otomobil ve hafif ticari araç modellerinde AFU (Acil Fren desteği)’ni standart olarak sunuyor. Renault aynı zamanda ESC (virajda kafadan kayma ve denge kontrolü) sistemini de bütün yeni modellerinde (Yeni Twingo, Yeni Kangoo, vs.) çok uygun bir fiyata (örneğin Fransa’da 300 Euro) sunarak geniş kitlelere ulaştırıyor.
Muhtemel çarpışma durumunda Küçük, büyük, önde veya arkada oturan bütün yolculara maksimum koruma düzeyi sağlamak amacıyla, Renault aracın kasasından hava yastıklarına ve kafalıklara kadar geniş bir yelpazede yolcuları koruma donanımları tasarlıyor ve geliştiriyor.
Bunların arasında, Renault iki büyük yenilik geliştirdi :
•3. Nesil Renault Koruma Sistemi (SRP3), pazarda tek olan ve benzeri bulunmayan bu tutma sistemi, kemeri göğüs kafesi ve basen hizasına yapıştırarak bedenin öne doğru hareketini sınırlayan ve böylece « sub-marinage » adı altında bilinen olay olan, basenin güvenlik kemerinin altından kaymasını önleyen, kemerin göğüs kafesi üzerine uyguladığı basıncı azaltan ve iki kademeli adaptatif hava yastığı (son aşamada darbenin etkisini yumuşatan) içeriyor.
•Çift yan darbe algılayıcısı ve iki bölümlü göğüs/basen hava yastığı, dünyada ilk kez Yeni Laguna’da sunuldu.
Yorum yapılmamış.