Türkiye'de 2005 yılında üretilen 828 bin 799 adet hafif araç sayısının yüzde 36'lık artışla 1 milyon 132 bin 570 adede ulaşması bekleniyor. Otomobil üretiminde dünyada 18'inci, Avrupa'da 8'inci sırada olan Türkiye, bu artışla 2010 yılında Avrupa'da 7. sıraya yükselecek.
PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) merkezi ABD'de bulunan Otomotiv Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre, Avrupa genelinde üretilen hafif araç (otomobil ve hafif ticari araç) sayısı 2010 yılına kadar2,8 milyon adet artarak yaklaşık 23 milyon adede ulaşacak.
Araştırmaya göre, dünya genelinde otomobil ve hafif ticari araç üretimi de 2010 yılında yüzde 14,5'lik bir artışla 71 milyon adede ulaşacak.
AB'ye yeni üye olan ülkeler ve Türkiye'de yapılması beklenen yatırımların sonucunda Avrupa ise yüzde 12'lik bir artışla dünya üretiminin yüzde 35'ini karşılar hale gelecek.
Avrupa'nın önde gelen otomotiv üreticileri düşük maliyet avantajı nedeni ile üretim merkezlerini Orta Avrupa ülkelerine kaydırırken, önümüzdeki dönemde yükselmesi beklenen hafif araç üretiminde yeni AB üyelerinin ve Türkiye'nin payının artması bekleniyor.
Batı Avrupa ülkelerindeki büyüme düşük düzeyde kalırken, kıta genelindeki artışın önemli bir kısmı AB'ye 2004 yılında üye olan ülkelerde gerçekleştirilecek üretimle sağlanmış olacak.
Slovakya için büyüme tahmini yüzde 429
Üretimdeki en yüksek artışın yüzde 429'luk büyüme ile Slovakya ve yüzde 81 oranındaki büyüme ile Çek Cumhuriyeti'nde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Araştırmaya göre dünya genelinde hafif araç üretime 2010 yılına kadar 9,1 milyon adet artarak 71 milyon de ulaşacak. 2010 yılında küresel üretimin yaklaşık üçte biri Avrupa'da gerçekleştirilecek.
Türkiye'nin avantajı 'tecrübe'
Türkiye'de ise 2005 yılında üretilen 828 bin 799 adet hafif araç sayısının yüzde 36'lık artışla 1 milyon 132 bin 570 adede ulaşması bekleniyor. Otomobil üretiminde dünyada 18. Avrupa'da 8. sırada olan Türkiye, bu artışla birlikte 2010 yılında Avrupa'da 7. sıraya çıkacak.
PwC Türkiye Otomotiv Sektöründen Sorumlu Ortağı Murat Sancar, otomotiv yatırımlarından pay alma konusunda Türkiye'nin, özellikle sahip olduğu 45 yıla varan deneyiminin önemli bir avantaj olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin işçi ücretlerinde avantajlı olsa da Doğu Avrupa ve Çin ile rekabet içerisinde olduğunu dile getiren Sancar'a göre, dolayısıyla AB'ye tam üye olma sürecindeki Türkiye'de yatırım ortamının daha da cazip hale getirilip sektördeki 40-45 yıllık deneyimin ön plana çıkarılması halinde avantajları çok daha fazla olacak.
Orta ve Doğu Avrupa'da hızlı büyüme bekleniyor
Rapora göre, işgücü maliyetlerinin düşük olduğu Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, otomotiv üretiminde hızlı büyüme gösterecek. Buna karşın üretimin belli düzeyi aştığı Batı Avrupa pazarlarının daha düşük düzeyde büyümesi öngörülüyor.
Raporda, Fransa'da yüzde 3, İspanya'da yüzde 5 büyüme gerçekleşmesi ve birkaç yıldır düşüş gösteren İngiltere'de otomotiv üretiminin 2010 yılına kadar yüzde 14 oranında küçülmesi bekleniyor.
Bu süreçte Çin, Avrupa'ya çok yakın bir düzeyde dünya üretiminin yüzde 28'ni karşılar hale gelecek.
PwC Otomotiv Enstitüsü Avrupa Lideri Calum MacRae, Çin karşısındaki Avrupa'nın durumu konusunda şu görüşleri dile getirdi:
"Otomotiv firmaları, hızla büyüyen üretim merkezi olarak Çin'e odaklanırken 2010'da Avrupa'da otomotiv üretimi üst sınırına ulaşmış olacak. Ancak Avrupa'daki artışın üçte ikisi olan 1,3 milyon adetlik üretim Mayıs 2004'te AB'ye üye olan ülkelerden gelecek. Bu ülkelerin üretimlerinde hızlı artışlar olacak."
Araştırmaya göre hızla gelişmekte olan bir pazar olarak Rusya, bu potansiyelini artan talebe bağlı olarak gerçekleştireceği yatırımlarla değerlendirecek.
Rusya'nın 2010 yılına kadar yüzde 36'lık büyüme ile yıllık 1,63 milyon adet hafif araç üretmesi bekleniyor. Almanya ise Avrupa'nın en çok otomobil üreten ülkesi olma konumunu koruyor. Fiat'ın son yıllarda gösterdiği canlanmanın ise İtalya'nın 2005'ten 2010 yılına kadar yüzde 35'lik bir büyüme ile 1,35 milyon adet üretimle Avrupa'nın en hızlı büyüyen 4. pazarı olmasını sağlayacağı öngörülüyor.
Yorum yapılmamış.