Otomotiv sektörünün üretim üsleri arasında yer alan İngiltere'nin otomotiv sanayiine Fnansız Peugeot'dan darbe. Dünyanı en büyük altıncı otomobil üreticisi Peugeot, 206 modelinin üretildiği Ryton tesisini kapatacağını açıkladı. Tesisin kapanmasıyla 4 bin kişinin işini kaybedeceği ve İngiliz otomotiv sanayiinin ağır bir darbe alacağı belirtiliyor.
Peugeot Citroen'in CEO'su Jean Martin Folz, fabrikanın üretim ve lojistik masraflarının çok yüksek olması nedeniyle etkinliğini yitirdiğini söyledi. Folz, Batı Avrupa'da üretim yapmanın rekabet güçlerini olumsuz etkilediği belirtilirken, üretimde Doğu Arupa'ya ağırlık vereceklerini söyledi.
Peugeot, üretimi iki aşamada durduracak. Önce Temmuz 2006'da tek vardiyalı üretime geçilecek ardından da 2007 yılı ortalarında üretim tamamen duracak. Tesisin önümüzdeki yıl ortasında üretimi durdurmasıyla 2 bin 300 kişinin işini kaybedecek. Tesisin tedarikçilerinin de hesaba katılması halinde, fabrikanın kapanmasıyla yaklaşık 4 bin kişinin işsiz kalacağı belirtiliyor.
İngiltere'ye tokat
İngiltere hükümeti, iki ay önce Peugeot'nun üretimini durdurması için şirket yetkilileriyle görüşmeler yapmıştı. 206, piyasaya çıktığından bu yana 5 milyon adetten fazla sattı. Şirketin bu modelin fiyatı kırması ve özellikle Doğu Avrupa'da ucuz otomobil segmentinde pazarlaması bekleniyor. Bu plan sayesinde üretimin bir süre daha devam etmesi bekleniyordu. Hükümet yetkilileri, böylelikle Peugeot'nun 2008 hatta 1009 yılına kadar üretimi devam ettirmesini umuyordu.
Tesisin kapanması, İngiltere'nin otomobil endüstrisine de olumsuz etki yapacağı belirtiliyor. Daha önce İngiliz otomobil sanayi MG Rover'ın Birmingham'daki fabrikasını kapatmasıyla ağır bir darbe almıştı. Şirketin iflasın eşiğine gelmesiyle 6 bin kişini işini kaybetmişti. Ayrıca bir süre önce Ford Motor'un yan kuruluşlarından Jaguar, Browns Lane fabrikasını kapatmıştı.
Toyota, etanolle çalışan otomobil satacak
Japon Toyota firması, 2008 yılından itibaren ABD'ye etil alkol (etanol) ile çalışan otomobiller ihraç edecek.
Financial Times Gazetesi'nin haberine göre, firmanın bir sözcüsü, Brezilya pazarı için bu tür araçları geliştirmeye başladıklarını belirtti.
Söz konusu araçların yakıtının yüzde 85'i etil alkol, yüzde 15'i benzinden oluşuyor. Etil alkolün motor parçalarında yaptığı aşırı korozyondan ötürü, bunu kullanacak araçların üretimine daha önce direnen Toyota, sorunu çözdükten sonra üretim kararı aldı. ABD'deki otomobil firmaları, bugüne kadar söz konusu araçlardan 6 milyon adet üretti. Ancak ülkede 170 bin yakıt istasyonundan yalnızca bin kadarının bu yakıtı satmasından ötürü, pazarda sorunlar bulunuyor. Amerikan yönetimi, petrol ithalatına bağımlılığı azaltmak için, alternatif yakıtı destekliyor. Şimdilik yalnızca tahıldan elde edilen etanolün ağaç yongası ve çimenden de ekonomik biçimde elde edilmesi için araştırmalar yapılıyor.
Hyundai'den 1 milyar dolar bağış
Hyundai, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle kendini affetirmek için 1 milyar dolarlık bağış yapacak.
İllegal yollardan siyasi lobi faaliyetleri yürüttüğü ileri sürülen Güney Koreli otomotiv grubu, kamuoyundan özür diledi ve yardım kuruluşlarına 1 milyar dolarlık bağışta bulunacağını açıkladı. Şirketin CEO'su Chung Mong-Koo ve oğlu Chung Eui-Sun'un şirkete güveni tazelemek için, yan kuruluşlarından bir tanesi olan Glovis'deki yüzde 60 hisselerini bağışlayacakları belirtildi. Şirket ayrıca, kendi hakkındaki iddiaların araştırılmasında savcılık ile işbirliği yapacağını bildirdi. Seul Savcılığı, Hyundai yetkililerinin hükümet yetkililerine milyonlarca dolarlık rüşvet verdiği yönündeki etkileri araştırıyor. Geçtiğimiz haftalarda iki lobici, otomotiv grubundan para aldığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Olayın üzerine savcılık, şirketin üst düzey yetkililerini sorgularken, ulusal medyaya göre, şirketin CEO'su Chung Mong-Koo ve Kia Motors'un başkanı olan oğlu Chung Eui-Sun'un da ifade verebileceğini yazıyor.
Yorum yapılmamış.