Otomotiv Sanayii Derneği, otomotivde son iki yıl içinde yapılan 5 ÖTV artışının sektörde istikrarı ve güven isteyen yatırım ortamını zedeleyerek, yatırım fırsatlarının harcanmasına neden olduğunu bildirdi.
OSD, 2 Kasım 2004 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla otomotivde ÖTV oranlarının yükseltmesi üzerine açıklama yaptı. OSD açıklamasında, sanayide büyük boyutlu ve doğrudan yabancı sermaye içeren yeni yatırımlar ile ilgili teşvik mevzuatının düzenlenmesinin beklenirken, pazardaki istikrarı ve üretimi doğrudan olumsuz etkileyecek olan sürekli - aşırı vergi artışları ile karşıya kalmış bulunulduğu ve bu gibi uygulamaların istikrar ve güven isteyen yatırım ortamını zedeleyerek, yatırım fırsatlarının harcanmasına neden olduğunu belirtti.
OSD maddeler halinde sıraladığı açıklamasının sonuç kısmında, bu aşırı vergi artışlarının talebi sınırlayarak, vergi artışının açıklanan makroekonomik temel amaçlarına yönelik bir yarar sağlamayacağını ve ülkedeki vergi adaleti sınırlarını da zorladığının altı çizildi.
Vergi artışına konu olan otomobiller ve eşya taşımaya mahsus araçlar içinde yer alan hafif ticari araçlar son yıllarda Türk otomotiv sanayinin geliştirdiği en önemli ürünleri oluşturduğunu belirten OSD, büyük ihraç potansiyeline sahip bu ürünlerin iç pazarda aşırı vergilerle kısıtlanmasının, otomotiv sanayinin rekabet gücü açısından çok önemli bir darbe oluşturduğu ve iç pazarda güçlü olmayan ürünlerin ihracatında da aşırı bir risk bulunduğunun göz ardı edilmesi gerektiğini vurguladı.
OSD, özellikle Türkiye'de üretilen otomobil ve hafif ticari araçların üretimini tümü ile olumsuz etkileyecek olan bu artışlar sonucunda, bu yıl sağlanan ek istihdam artışının geleceğini riske atacağının altı çizildi.
50 bin KOBİ ile tam bir bütünlük içinde çalışan otomotiv sanayinin geçmişte olduğu gibi bugün de sık sık vergi artışı ile karşı karşıya bırakıldığını ve küresel nitelikli sektörün, kısa vadeli vergi politikaları nedeni ile büyük risk altına sokulmakta olduğunu iddia eden OSD, AB ile uyum için her türlü düzenlemenin yapıldığı günümüzde motorlu taşıt vergileri ile ilgili düzenlemelerde bu uyumun göz ardı edilmesinin, sektörün geleceği açısından çok sakıncalı bulunduğunu belirtti.
Yorum yapılmamış.