Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, Türkiye'de üretilen modellerin 2 ila 5 yıl içinde ömrünü tamamlayacağını ve yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bundan dolayı yeni araç projelerini Türkiye'ye çekebilmemiz lazım. Çekemezsek sektör biter. Bunun için AR-GE teşviklerinin artırılarak, yatırım indirimi ve büyük ihracat projelerinde ana ve yan sanayiine proje bazında teşvik getirilmeli" dedi.
OSD Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Turguy Durak, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen "Otomotiv Sektörünün Bugünü ve Geleceği" konulu toplantıda, Türkiye'nin sektördeki durumunu ele alırken, gelecekte yaşayabileceği sıkıntıları anlattı. Durak, rekabetçi ortamda otomotiv sektöründe her biri 10 - 12 milyon kapasiteli marka olan 5 - 6 firmanın kalacağını, tedarikçi firma sayısında da azalmas beklendiğini belirtti. Durak, "Türkiye'nin otomotiv sektöründeki güçlü ve zayıf yönleri karşılaştırıldığında bir denge var. Çünkü rekabet gücü, iyi eğitilmiş girişimci insan gücü, makine parkı ve AR-GE potansiyeli Türkiye'nin avantajı. Ancak sürekli vergi artışları nedeniyle istikrarsız pazar, yüksek reel faiz ve temel girdi maliyetleri, YTL'nin değerli olması ise sektörün zayıf tarafı. Sektörün sahip olduğu üstünlüklerle kısa vadede çok büyük yatırım yapmadan 1 milyon adet üretim ve 700 bin adet ihracata ulaşabilir. Ama orta vadede 1.5 milyon adet üretim ve 1 milyon adet ihracat yapma ana hedefimiz. Çünkü bunu gerçekleştirdiğimizde bu, bugünkü istihdam 240 bine yükseltir. İhracat 15 milyar dolara varır. Bunun için ana ve yan sanayinde 4 milyar dolarlık ihracat yatırımı lazım" dedi.
"Yeni araç projelerini Türkiye'ye çekmeliyiz"
Ford Otosan olarak Boğaziçi, İstanbul Teknik ve ve Ortadoğu Teknik Üniversiteleri'nde mastır ve doktora talebelerine bir yandan tezlerini hazırlarken, bir yandan da fabrikalarında part-time çalışarak belli bir gelir elde etmelerini sağladıklarını ifade eden Turgay Durak, şunları söyledi:
"Şu anda 5 silindirli bir motorun dizaynı için çalışıyoruz. Türkiye'de eldeki modeller 2 ile 5 yıl içinde yenilenmeli. Eğer bu araçların yerini alacak araçları başka ülkelere kaptırırsak, o zaman bizim işimiz biter. Elimizdeki fabrikalar demir ve beton yığınından başka hiçbir işe yaramaz ve kıymeti kalmaz. Dolayısıyla bizim yeni araç projelerini Türkiye'ye çekebilmemiz lazım. Üretilen modellerin yenileneceği süreçte şirketler ya birbirini satın alıyor ya da stratejik ortaklığa gidiyor. Bu gözden kaçırılmamalı. Ayrıca yatırım maliyetinde avantaj için yatırım indirimi teşvikinde yeni düzenlemeler gerekiyor. Ama bizim burada asıl vurgulamamak istediğimiz büyük ihracat projelerinde ana ve yan sanayiine birlikte proje bazında teşvik getirilmeli. Bu olmazsa elimizdeki iş yavaş yavaş kaçar ve kaçtıktan sonra da ekonomide durgunluğa bizim kötü bir katkımız olur ve en önemlisi kayıt altında olduğumuz için vergi gelirleri düşer ve ekonomik dengeler bozulur."
Türkiye'nin 850 binle üretim sıralamasında 18.'liğe yükseldiğini anlatan Durak, sektörde 2004 yılında ihracatın yüzde 50 oranında arttığını ve 500 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını belirtti. Durak, Türkiye'nin Rusya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, ve Romanya'nın 2 - 3 yıllık süreçte, Hindistan, Çin ve İran'ın ise gelecekteki rakipleri olduğunun altını çizdi.
Yorum yapılmamış.