Otomotiv Sanayi Derneği(OSD), "Global Automotive Industry Dialoge GAID" grubuna katıldı. Otomotiv Sanayi Derneği'nin(OSD) küresel düzeydeki ilişkileri, GAID grubuna katılım ile yeni bir boyut kazandı.
OSD'den yapılan açıklamaya göre, dernek ülkemizdeki otomotiv sanayinin temsilcisi olarak değişik küresel çalışmalarda doğrudan yer alıyor. Bu çevrede OSD, "Uluslararası Otomotiv Sanayi Birliği - OICA" üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı dışında, aşağıdaki faaliyetlere de uzmanları ile etkin olarak katılıyor, sonuçları üyeleri ve ilgili kamu kurumları ile düzenli olarak paylaşıyor:
* Avrupa Birliği Tip Onayı Kurumları "TAAM - Type Approval Authority "
* Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Küresel Otomotiv Mevzuatı Komitesi "UN/ECE/WP 29"
* Avrupa Birliği Motorlu Araçlar, Emisyon ile Tarım ve Orman Traktörleri Teknik Komiteleri ile, Aydınlatma, Pasif ve Aktif Güvenlik ile Fren Alt Komiteleri
* Avrupa Birliği Otomotiv Sanayi Rekabet Grubu Hareketi "CARS 21 / Competitive Automotive Regulatory System for the 21 st Century"
* Avrupa Birliği Otomotiv Ar-Ge Grubu "EUCAR"
Açıklamada konu ile ilgili şu bilgiler verildi: "Global Automotive Industry Dialoge / GAID" , Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde küresel otomotiv sanayinin görüşlerini belirlemek üzere iki yıl önce oluşturuldu. ABD, AB ile Japonya ve G.Kore otomotiv sanayini temsil eden örgütlerin başlattığı bu hareket daha sonra, Hindistan ve Brezilya'nın da katılımı ile genişledi ve gruba son olarak Türkiye adına OSD katıldı.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Tarım Dışı Ürünlerde Pazara Giriş Müzakere Grubu, Hong Kong Bakanlar Konferansı sonrasında ilk toplantısını 02-03.Şubat.2006 tarihlerinde Cenevre'de gerçekleştirmişti. Bilindiği gibi tarım dışında kalan sanayi ürünlerinde dünya ticaretinin tarife ve tarife dışı kısıtlamalardan arındırılarak genişletilmesi yönünde çabalar giderek hız kazanıyor.
GAID grubu, bu ortamda tarife ile ilgili farklılıkların DTÖ tarafından ele alındığını vurgulayarak, esas olarak tarife dışı engellerle ilgili küresel otomotiv sanayinin ortak görüşlerini ortaya koymayı ve DTÖ nezdinde savunmayı amaçlıyor. Bu çerçevede gümrüklerdeki sorunlar, performans ve faaliyet kısıtlamaları, ticaret ile ilgili yatırım önlemleri, ithalat lisansı ve miktar kısıtlamaları, küresel teknik mevzuat düzenlemeleri, ticaret ve yatırıma engel teşkil eden ayrımcı vergiler, hizmetler, fikri mülkiyet hakları ile uzlaşma ve anlaşmazlıkların halli sürecinin kısaltılması gibi alanlarda GAID ortak çalışmalar yapıyor.
OSD ilk kez GAID grubunun bu yıl Mart ayında Cenevre'de yaptığı toplantıya gruba daimi üye olmak üzere davet edildi. OSD GAID çalışmalarına, Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği, TAYSAD ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile ortak bir çalışma içinde katılacak."
Yorum yapılmamış.