Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...

Kategoriler
Sektör
Yeni yürürlüğe giren etiket uygulmasında; 'yuvarlama direnci', 'ıslak zemin fren performansı' ve 'dış gürültü' şeklindeki 3 kriter belirtilmesi zorunlu oldu. Bu uygulamayla; lastik üretiminde çevresel sorumluluk, güvenlik ve yakıt tasarrufu alanlarında yeni bir adım atıldı.
Lastik üretiminde gündemdeki en önemli konulardan bir de, 2000'li yılların başında beyaz eşyalarda başlayan etiketleme sistemine benzer bir sınıflandırma çalışması olan lastik etiketleme uygulması 31 Temmuz 2012 itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Lastiklerin Yakıt Verimliliği ve Diğer Esas Parametreler Gözetilerek Etiketlenmesi Hakkında Yönetmeliği" gereği; 'yuvarlama direnci', 'ıslak zemin fren performansı' ve 'dış gürültü' şeklindeki 3 kriterin belirtilmesi zorunlu oldu. Etiketleme uygulamasıyla lastik üretiminde çevresel sorumluluk, güvenlik ve yakıt tasarrufu alanlarında yeni bir adım atılmış oldu. Lastik Etiketleme Uygulaması; Avrupa Birliği ile Uyum Yasaları çerçevesinde Türkiye'de de AB ülkeleri ile eş zamanlı olarak, 1 Kasım 2012'de zorunlu hale getirildi.
Karar verme şansına sahipsiniz
Lastik üretiminde çevresel sorumluluk, güvenlik ve yakıt tasarrufu alanlarında yeni bir adım olarak görülen uygulamayla; lastiğin üzerindeki etikette üç kriter hakkında bilgi alınabilecek: İlki lastiğin karbon emisyonunun ve salınımının gösteren yuvarlanma direnci. Bu sayede lastiklerin yakıt tasarrufuna katkısı ölçülüp çevresel atıkların denetim altına alınması için adım atılmış oldu. İkincisi ıslak ıslak yol koşullarında ne kadar kısa mesafede durduğunu gösteren ıslak zemindeki fren performansıdır. Sonuncusu ise araçtan dışarıya çıkan gürültü seviyesini ifade etmekte. 1 Kasım 2012'den itibaren tüketiciler lastik seçerken bu kriterler içinde kendi beklentilerine uygun ürünleri önceliklendirme ve karar verme şansına sahip oldular.
Başarı kriterleri de önemli
Lastik etiketleme uygulaması karbon salınımı ve sera (gazı) etkisinin azaltılması, yakıt tasarufu, yol güvenliğinin artırılması ve trafikteki gürültü kirliliğinin azaltılması hususlarında önemli bir etki yaratacağına inanılıyor. Lastik ürütecileri için önemli bir standart olan etiketleme sistemindeki kriterlerin çevreye duyarlılık ve güvenlik performansı açısından tek başına yeterli olmadığıda görüşler arasında.
Bu uygulama yerinde bir başlangıç olsa da lastiğin doğası gereği daha pek çok kriterlerin göz önüne alınması gerekiyor. Örneğinİ uygun olmayan hava basıncı, düşük diş derinliği ile kullanım alışkanlıkları da çevreye duyarlılık ve güvenlik performansı açısından önem taşıyor.