GM’nin çevre koruma stratejisi kısa vadede CO2 emisyonunu azaltmak ve uzun vadede yeni teknolojiler üretmektir. Amaç müşterilere çeşitli enerji kaynaklarını kullanabilen araçlar sunmaktan geçer. Bu yaklaşım, elektrikle çalışan araçların geliştirilmesini, fosil atıklarını ortadan kaldırma çabalarını, dizel ve benzinli motorların verimlerini artırmayı içermektedir. GM Avrupa tek başına sadece önümüzdeki beş yılda yeni motorlar ve şanzımanlara 700 milyon avro yatırım yapacak. Bu çalışmalar bize GM’in çevre koruma girişimimizin çok yönlülüğünü simgeliyor.
General Motors çevreci otomobil üretme ve bu konuya yatırım yapma konusunda öncü durumdadır. Yine çevreci yaklaşımlara örnek olarak; atılım yapan yeni buluş batarya teknolojisi, geleceğin otomotiv propülsiyon sistemini harekete geçirecektir ve Bu batarya teknolojisi alanındaki ortak geliştirme çalışmaları, GM’in bir dizi alternatifler sunarak taşımacılık alanını petrolden uzaklaştıracak şekilde çeşitlendirme gayretlerinin en son adımıdır. GM’in E-Flex sistemi için özel gereksinimleri karşılamak üzere batarya pilleri geliştirilmeye başlanmıştır. A123Systems, nano-fosfat esaslı pil teknolojisi geliştirilmesinde öncüdür. Diğer lityum-iyon batarya kimyaları ile karşılaştırırsak, bu teknoloji, akü bataryasının yaşam süresi boyunca daha yüksek güç çıkışı, daha uzun yaşam süresi ve daha güvenli operasyonlar sağlar. E-Flex, sürücünün alanında mevcut olan enerji kaynaklarına bağlı olarak aynı araç mimarisi içerisinde çeşitli güç sistemlerini birleştiren bir stratejidir.
Opel’in çevre koruma stratejileri, Opel’in yüksek hacimli modellerinde düşük emisyonlu ecoFLEX kullanmayı içeriyor. Bu araçlar, düşük yakıt tüketimi ve düşük CO2 emisyonu ile ekonomik bir sürüş keyfi sunuyor. Opel ecoFLEX sersinin prömiyer modeli, kilometre başına sadece 119 g/CO2 üreten Corsa 1.3 CDTI. Corsa ecoFLEX ilk çıkışını 2007 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda yaptı ve 2008 de satışa sunulacak.
E-Flex elektrikli araç yapısı, ilk kez geçen yıl tanıtılan Chevy Volt konsept otomobilde gösterildi. 40 mil sürüş yapan ortalama akım çeviriciler için, Chevy Volt sıfır benzin kullanacak ve sıfır emisyon üretecektir, sonuçta benzin istasyonuna gidişleri hemen hemen tamamen ortadan kaldırabilir.
Chevy Volt, otomotiv endüstrisini yepyeni bir yöne doğru taşıyor. Önümüzde, araçların elektrikle çalıştığı, yolda giderken akıllı elektrik üretimi yapan yöntemlerle donatıldığı ve bizleri petrole daha az bağımlı kılacağı bir gelecek görüyoruz. Sanayimizde örnek oluşturacak bir sonraki en büyük değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. GM Volt, düşük emisyonlu mobilitelerin orta vadede nasıl bir görünüm alacağının güzel bir göstergesi. Bu konsept GM’nin elektrikli araç mimarisi olan E-Flex’i temel alıyor ve her zaman elektrikle çalışıyor.
GM Hidrojen4 Chevrolet Equinox Yakıt Pili’nin Avrupa versiyonu. Yakıt pilli bu araçların ilk örnekleri -100den fazla araç - 2007 sonbaharında Amerika yollarına çıktı. Hidrojen4’ün yakıt pili dizileri 440 seri bağlanmış hücreden oluşuyor. Bütün sistem 93 kW’a kadar elektrik üretiyor. 73 kW/100 hp lik senkronize elektrik motorunun yardımıyla, sıfırdan 100 km’ye 12 saniyede çıkıyor. Önden çekişli aracın maksimum hızı 160 km/s civarında.
Başka bir enerji çeşidi de doğal gaz. Opel şu anda, bu çevre dostu ve ekonomik güç şeklini iki modeliyle müşterisine sunuyor: Zafira CNG ve Combo CNG (Compressed Natural Gas) 100 km başına sadece 5.0/4.9 kg doğal gaz tüketiyor (sırayla 138/133g CO2/km). Yedi kişilik Zafira CNG koltuk ve kilometre başında 20 g CO2’nin altında atık üretir.
Çeşitli hibrid modeller serisi şimdi artık üretimdedir: Büyük kent otobüsleri için GM dizel hibrid elektrikli sistem, Saturn Vue ve Saturn Aura Green Line [Yeşil Seri] hibrid modeller ve tamamem yepyeni Chevy Malibu hibrid. Bu sonbaharda piyasaya çıkacak olan Chevrolet Tahoe ve GMC Yukon Hibrid SUV’lar, bir SUV araçta dünyanın ilk 2-Modlu hibrid system özelliğine sahiptir; şehir-içi sürüş yakıt ekonomisinde % 40 oranında bir iyileşme sağlayarak şu anda sanayinin yakıt verimi en yüksek, tam-boy SUV’larıdır. Bu yıl için önden çekişli 2-Modlu hibrid Saturn Vue Green Line beklenmektedir. Vue’nun ayrıca fişli bir versiyonunun yapılması da planlanmaktadır ve bu versiyon günümüzün herhangi bir GM SUV’unun yakıt verimliliğini iki misline çıkartacak potansiyele sahiptir.
GM, E-85 biyo-yakıt kullanabilen araçların da lider üreticisidir, bu tip iki milyon araç şu anda yollara çıkmış durumdadır. Ayrıca GM, A.B.D. pazarındaki bütün diğer imalatçılardan daha fazla sayıda 30 mpg otoyol başaran araçlar sağlamaktadır. GM, A.B.D. İklim Aksiyon Ortaklığına [U.S. Climate Action Partnership (USCAP’a) ] katılan ilk otomotiv sanayi üyesidir. USCAP, karbon emisyonlarının azaltılması için, tüm ekonomi çapında piyasada uygulamaya yönelik bir yaklaşımı destekleyen bir grup küresel şirket ve sivil örgütlerden oluşmaktadır.
E-85 bio yakıt kullanan Saab Biopower 2006 Aralık ayında ilk olarak Popular Science Dergisinin “ En İyi Yenilik” ödülü ile onurlandırıldı. Hemen sonrasında 2006 Ocak ayında ise Belçika’da, Otomobil Basını’nın uzman gazetecileri tarafından her yıl verilen “Yeni Buluş” ödülünün sahibi oldu. Geçtiğimiz yıl sonunda Etanol yakıtlı Saab 9-5 Bio-power; ABD’de yayımlanan Popular Science dergisi tarafından, kendi kategorisinde gelecek yıllar için geçerli olan önemli gelişmeleri temsil eden 100 yeni ürün ve teknolojiler yıllık sıralamasında “En İyi Yenilik” ödülü ile onurlandırıldı.
Bu ödülün hemen sonrasında 2006 Ocak ayında Belçika’da, Otomobil Basını’nın uzman gazetecileri tarafından her yıl verilen “Yeni Buluş” ödülünü de bu yıl Saab Bio-power aldı. “Yeni Buluş” ödülü, mümkün olan en geniş kapsamda, otomobil sürücülerine yarar sağlayan, yenilik ve değişim getiren, yeni buluş ürün ve teknolojileri onurlandırmaktadır. Bu yeni buluş, araç güvenliği, çevresel performans, yakıt tüketimi veya konfor ile ilgili alanlardan birinde olabilir.
GM çevreci otomobiller üretme ve bu konuya yatırım yapma çalışmalarına 2008’de daha da hızlanarak devam edecektir.
Yorum yapılmamış.