Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...

Kategoriler
Sektör
Türkiye'de 2010 sonu itibariyle 1.8 milyon şirket aracı olduğu tahmin ediliyor. Bunun içerisinde operasyonel kiralamanın payı aynı yıl rakamlarıyla 125 bin araca ulaşıyor. Bu rakam toplam filo satışlarının yaklaşık yüzde 7'sine denk gelirken, operasyonel filo kiralama sektörü son 10 yıldır sürekli olarak büyüyor. Sektör yıllık ortalama yüzde 15 civarında büyürken, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu rakamın %30’lara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Filo kiralama şirketlerinin öngörülerine göre sektör bu yıl sonunda140 bin aracı geçecek. Filo kiralama şirketlerinin otomobil desteği sağlamanın yanı sıra, şirketlere eğitim desteği de oluyor. Bu da sürücülerin eğitilerek, yakıt tasarrufu sağlanması oluyor. Şirketlerde yakıt tüketimi konusunda yapılan bilinçlendirme ile birlikte, ortalama yüzde 15 oranında edilebiliyor.
Şirketler için operasyonel kiralamanın avantajlarını anlatan Yılmaz, şunları söyledi: “Filo yönetimi finansal ve operasyonel pek çok riski de içerisinde barındırıyor. Finansal açıdan öncelikle operasyonel kiralama yaptığınızda şirketin en değerli kaynağını yani sermayenizi kendi faaliyet konularınıza ayırabiliyorsunuz. Kira bedelleri dönem boyunca sabit olduğundan bütçenizi kesin olarak planlayabiliyorsunuz ve ilgili bedelleri giderleştirebiliyorsunuz. Diğer önemli bir nokta da araçların 2’nci el risklerinin kiralama operasyonel şirketlerine aktarılması.”
Filo kiralama şirketlerinin pek çok konuda rekabet halinde olduğunu söyleyen Teb Arval Satış Genele Müdür Yardımcısı Koray Yılmaz, "Rekabetin şekli de değişiyor. Hizmet seviyelerini sürekli yükseltiyorlar. Şirketler için birçok avantajlı paketler sunuyorlar. Bu konuda da hızlı bir değişim yaşanıyor.
Son döneme kadar sadece kira fiyatına dayalı seçimler yapılırken artık başka maaliyetler de dikkate alınıyor. Fiyat, bir çok parametrenin içerisinde sadece bir tanesini" diye konuştu.