Mercedes-Benz Türk Satış ve Pazarlama Direktörü Eşref Biryıldız, AB ülkelerinden Türkiye'ye ikinci el araç ithalatıyla ilgili olarak uygulamanın üreticileri zor durumda bırakacağı uyarısında bulundu ve "Şu anda geldiğimiz başarılı konumu öldürecek bir şey varsa o da budur. Hepimizi, üreticileri öldürür" dedi.
Gayrimenkul sektörüne olan ilginin otomobil taleplerini düşürmediğinin altını çizen Biryıldız, geçen yıl 450 bin adet otomobil satıldığını, bu yıl ise tahminlerin üzerinde otomobil satışı yapıldığını vurguladı. Biryıldız, 2005 yılında otomotiv sektörünün canlı bir yıl geçirdiğini kaydederek, bu yıl toplam otomobil satışların 330-350 bin arasında öngördüklerini söyledi. Biryıldız, "Bu yıl yüzde 25 aşağısında olacağını hesaplamıştık. İlk tahminlerimize göre onun da yukarılarında otomotiv satışı olacak. Satışların düşmesinin mortgage ile ilgisi yok. Vergilere rağmen iyi bir yıl. Özel tüketim vergisi (ÖTV) yükselmeseydi çok daha iyi bir yıl olacaktı. Geçen yıl satılan 450 bin adet otomotiv satışı 1993 yılı ile aynı. Beklentimizden daha iyi bir yıldı" dedi.
Mortgage sistemi gelecek diye inşaat sektöründe bir canlanma yaşandığına inanmadığına dikkat çeken Biryıldız, faizlerin sadece inşaat sektöründe değil bütün sektörlerde düştüğünü anlattı. İnşaat sektöründeki hareketlenmenin gecikmiş ihtiyaç talebin karşılanma süresinin çok büyük olmasından kaynaklandığını bildiren Biryıldız, "Türkiye, son yıllarda yaşadığı krizlerden kurtularak bugünlere geldi. Geçen yıl süper geçti. 2005 yılının da iyi geçeceğine inanıyorum. İnşaat sektöründe 1999 yılından yaşanan deprem olayından sonra kendini toparlamaya başladı. İnsanlar fiyatların daha yükseleceğinden dolayı inşaata yatırım yapıyorlar. Oturdukları evden daha iyi bir eve geçmek için yapıyorlar" dedi.
Biryıldız, "Avrupa'dan gelecek ikinci el ithalatı şu anda otomotiv ihracatının geldiği başarılı konumu öldürecek. Sektörde yer alan üreticileri öldürür. İkinci el ithalatı otobüslerde uygulandı ve Türkiye'ye mezarlık haline gelmiş araçlar geldi. Benim sattığım S serisindeki araba, Türkiye'de 190 bin Euro, Almanya'da 95 bin Euro. Serbest bırakılan 1 yaşındaki araçları getirseniz benim malım bir anda heder olur. Beni mahvettiğiniz gibi aynı kategoride insanları da etkiler. Polonya'da 2003 yılında 36 bin kullanılmış ikinci el araç satılırken, 2004 yılında araç ithalatı serbest bırakılınca 800 bine çıktı. Türkiye'de büyük yatırımlara baktığınız zaman kimse yeni araba almaz. Herkes Avrupa'dan kullanılmış araç alır, buradaki üretimler ve yatırımlar mahvolur. Hükümet de bizim ile aynı görüşte. Ardını bırakmaması lazım. Türkiye'de kamyon pazarının yüzde 70'i yerli üretimdir. Aynı durum kamyon ithalatında yaşanırsa yerli üreticiler için çok kötü olur" şeklinde konuştu.
Yorum yapılmamış.