Daihatsu Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’deki ticari açık söz konusu olduğunda baş sorumlunun otomobil ithal eden firmalar olarak gösterilmesinin büyük yanlışlık olduğunu söyledi. Bahçeşehir Üniversitesi İşletme-Ekonomi Kulübünün davetlisi olarak bu üniversitede konferans veren Bozkurt, Türkiye ihracat gelirinin yüzde 20’sinin otomobil üreticileri tarafından gerçekleştirildiğini belirterek “Ticari açık söz konusu olduğunda otomobil ithal eden firmalar bu açığın oluşmasında en büyük katkıyı yapıyor deniyor. Ancak durum böyle değildir. Gerek otomotiv gerekse de otomotiv yan sanayi ihracatı, ithalata göre 2008 yılında 5.5 milyar dolarlık fazla vermiştir ” dedi. Otomotiv üretiminde Türkiye’nin dünyada 16, Avrupa’da ise 7’nci sırada olduğunu kaydeden Daihatsu Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt, değişik segmentlerde Türkiye’de üretilen kara taşıtlarının yüzde 80’inin ihraç edildiğini de sözlerine ekledi.
Bahçeşehir Üniversitesi İşletme-Ekonomi Kulübünün davetlisi olarak, üniversitenin Beşiktaş kampusünde öğrencilerle buluşan Daihatsu Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt, Otomotivden alınan vergilerin Avrupa Birliği standartlarının çok üzerinde olduğunu, AB ülkelerinde ÖTV uygulamasının olmadığını, yalnızca KDV vergisinin alındığını belirten Bozkurt, diğer vergilerin kaldırılıp yalnızca KDV alınması durumunda Türkiye’de otomobil satışlarının 3 kat artacağını, en az 1,5 - 2 milyona ulaşacağını ve böylece devletin çok satıştan kaynaklanan KDV gelirinin artacağını kaydetti.
Türkiye’de otomotiv pazarının 1,5 – 2 milyonlara ulaşması ile tüm dünya markalarının Türkiye’de üretim yapmak üzere harekete geçeceğini ifade eden Bozkurt, “Nasıl Hindistan bugün Bilişim sektörünün merkez üssü haline geliyor, Otomotiv sektörü için de Türkiye ideal bir üretim üssü olabilir” dedi.
Gerekli düzenlemeler yapıldığında konumu ve işgücüyle, yatırımcı ülkelerin cazibe merkezi haline geleceğini dile getiren Bozkurt, Türkiye’de yasal mevzuatın zorlukları bulunduğuna dikkat çekerek de şunları söyledi: “ Böylesine önemli bir jeopolitik konumda bulunmak Türkiye’nin şansıdır. Bu şansımızı iyi kullanmak adına vergi düzenlemeleri yapılmalı, bir takım teşviklerin verilmesi ve mevzuatların değiştirilmesi de yerinde olur. Gelişmiş işgücümüze ve başarılı yan sanayimize destek vermeliyiz.”
Bir öğrencinin yeniden vizyona giren Devrim Arabaları adlı filme gönderme yaparak sorduğu “Neden yüzde 100 yerli otomobil üretemiyoruz?” sorusuna da şu karşılığı verdi:
“Global dünyada bu yöntem maliyetleri aşağı çekmek adına doğru değil. Her bir parçayı üretmek yerine üretenden almak daha akılcı. Ve bir marka yaratmak için 18-25 farklı modelin üretilmesi gerekiyor. Devrim adı verilen otomobilin üretiminin devam ettirilmemesi gerçekten büyük kayıp. Eğer Devrim projesi devam etseydi, Türkiye bugün otomotivde Avrupalı üreticilerle yarışıyor olurdu.”
Yorum yapılmamış.