Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü M. Gürcan Karakaş, Bosch Grubu'nun Türkiye yatırım rakamlarının, kurumun Türkiye'ye olan güvenini ve Türkiye'deki başarısını ortaya koyduğunu belirterek, Bosch'un 2005 yılında hedeflenenin üzerine çıkarak 1,2 milyar euro ciro elde ettiğini, yurtiçi faaliyetlerinin ise 634 milyon euro değerinde olduğunu söyledi.
2005 yılı faaliyetleri ve 2006'ya yönelik hedeflerini bugün düzenlediği bir basın toplantısı ile duyuran Karakaş, global boyutta Bosch, Türkiye'deki Bosch grubu toplam faaliyetleri ve Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ilişkin bilgiler verdi. Karakaş, Bosch'un sürekli artan yatırımları ve istikrarlı yükselen cirosu ile Türk ekonomisine önemli katkılarda bulunan ve geleceğe güvenle bakan bir kurum olarak, Türkiye'de büyümeye devam ettiğini söyledi.
Bosch Grubu'nun dünyada 2005 yılında yüzde 5 oranında artan cirosunun 42 milyar euro olarak gerçekleştiğini söyleyen Karakaş, bu cironun 26 milyar euro'sunun otomotiv teknolojileri, 6 milyar euro'sunun sanayi teknolojileri ve 10 milyar euro'sunun dayanıklı tüketim ürünleri ve bina teknolojilerinden elde edildiğini belirtti. Karakaş, dünyada artarak devam eden AR-GE yatırımları sayesinde, 2005 yılında Bosch'un 2803 yeni patente imza attığını, toplam AR-GE harcamalarının 2005'te cironun yaklaşık yüzde 7'si olarak gerçekleştiğini ve yenilikçilik ilkesinin bir sonucu olarak son 30 yılda araçlar üzerindeki techizat hacminin 5 kat arttığını belirtti.
Dizel sistemleri iş kolu cirosunun yüzde 40 oranındaki kısmının 5 yaşından daha genç ürünlerden elde edildiğini, fren sistemlerinde ise bu oranın yüzde 70'e kadar yükseldiğini kaydeden Karakaş, otomotiv sektörü gibi uzun ürün ömürleri ile öne çıkan bir sektörde bu rakamların AR-GE'ye verilen önemin bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.
"Türkiye'de bu yıl 125 milyon euroyu aşkın yatırım hedefliyoruz"
Karakaş, Bosch Grubu'nun Türkiye yatırım rakamlarının, kurumun Türkiye'ye olan güvenini ve Türkiye'deki başarısını ortaya koyduğunu belirterek, Türkiye'de ilk temsilciliklerinin açıldığı 1910 yılından beri yükselişlerinin sürdüğünü ifade etti. Bugün Bursa'daki üretim üssünden sayıları 30'u aşan dünyanın önemli araç üreticilerine ihracat yaptıklarını ifade eden Karakaş, grup olarak otomotiv teknolojileri, beyaz eşya, otomasyon teknolojileri, ısıtma sistemleri alanlarında Türkiye'de üretim yaptıklarına, elektrikli el aletleri, bina güvenlik sistemleri ve Blaupunkt araç içi ses ve görüntü sistemlerinin ise satış ve pazarlamasını gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.
2004 yılında Türkiye'deki toplam yatırımları 125 milyon euro iken 2005'de bu rakamı 229 milyon euro'ya kadar yükselttiklerini ifade eden Karakaş, 2006'daki yatırım hedeflerinin ise 125 milyon euro'yu aşmak olduğunu belirtti. Bosch'un 2005 yılında hedeflenenin üzerine çıkarak 1,2 milyar euro ciro elde ettiğinin altını çizen Karakaş, yurtiçi faaliyetlerinin ise 634 Milyon euro değerinde olduğunu söyledi.
Karakaş sözlerine şöyle devam etti: "Bosch Grubu 2005 yılında, Türkiye'de dünya ortalamasının oldukça üzerinde büyüme göstermiştir. 2006 yılında ise, geçen yıla oranla, ciroyu yüzde 8, ihracatı yüzde 11, istihdamı ise yüzde 15 oranında artırmayı hedeflemektedir."
"Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş, geçen yıl 168 milyon euro ile en yüksek yatırımını gerçekleştirdi"
Bosch'un Türkiye'de ağırlıklı olarak otomotiv teknolojileri alanında faaliyet gösteren şirketi Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin, 2005 yılında 168 milyon euro tutarındaki yatırımının şirketin bir yıl içinde, bugüne kadar yaptığı en büyük yatırımı olduğunu kayd eden Karakaş, 543 milyon euro'luk toplam cironun, 435 milyon euro'luk kısmının ihracat işlemlerinden geldiğini ve böylelikle, TAYSAD'dan (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) otomotiv sektöründe en yüksek ihracatı gerçekleştiren yan sanayi üreticisi olarak ödül aldıklarını söyledi.
Yurtiçi faaliyetlerinin de şirket için önemli boyutta olduğunu hatırlatan genel müdür Karakaş, bu yolla 108 milyon euro elde edildğini söyledi.
"2006 yılında yatırımlara devam edilecek"
Karakaş, 2006 için hedef büyüten ve ihracatı artırmayı planlayan Bosch'un, sene içinde inşaatı tamamlanacak yeni üretim tesisinin de sağlayacağı ek iş hacmi ile 2006 yılında ciroyu yüzde 14 ve ihracatı ise yüzde 15 oranında arttırmayı planladıklarını ifade etti. 2005 yılında hedeflerini aştıklarının altını çizen Karakaş, 2006 yılında yatırımlara devam edileceğini belirtti.
Türkiye'de 2002 yılında hayata geçirilen yeni Bosch Car Service konsepti ise şirketin, hizmet sektöründeki önemli bir yatırımı olarak tüm hızıyla büyüyor. Marka ve model bağımsız olarak garanti dışı araçların tampondan tampona bakım ve onarımını gerçekleştiren servis, şu anda yurt çapında 177 noktada hizmet veriyor. 2006 sonunda 230'a çıkması planlanan Bosch Car Service ağı, kurumsal yaklaşımı ve teknolojik altyapısı ile Bosch'un kalite geleneğinin altını çizerken, yeni araçların tüm ihtiyacını da eksiksiz bir biçimde karşılıyor. Bosch bu yeni oluşumu için, içinde bulunduğumuz yılın sonunda toplam 2,5 milyon euro yatırım gerçekleştirmiş olacak.
"Sosyal Sorumluluğumuzun bilincindeyiz"
Bosch'un kurumsal kültürü gereği ekonomik faaliyetlere verdiği önem kadar, sosyal faaliyetlere de önem verdiğini belirten Karakaş, özellikle insan kaynakları kapsamında üniversite öğrencileri ile yürüttükleri yurtiçi-yurtdışı staj faaliyetleri ile Bursa fabrika içinde kurulu mesleki eğitim merkezinin, bu konuda önemli örnekler olduğunun altını çizdi. Endüstriyel mekanik ve endüstriyel elektronik branşlarına odaklanan eğitim merkezinin 78 mezunu, şu anda Bosch'un Bursa'daki üretim üssünde çalışıyorlar.
2005 yılından beri düzenlenen ve üniversite öğrencilerine yönelik olan "İçindeki Çocuğu Uyandır Oyuncak Tasarım Yarışmasının", kazananları ise İtalya Domus Academy'de yaz kursuna katılım hakkı elde ediyorlar. Bosch'un diğer bir sosyal faaliyet alanı olan, Bosch Spor Klubü , 2004-2006 döneminde futbol, basketbol, voleybol ve yüzme branşlarında toplam 600 sporcu ile faaliyet gösteriyor ve 3 aylık yaz okulu ile yerel 1300 sporcuyla çalışmalarını yürütüyor.
2004-2005 döneminde, atık arıtma, hava temizleme gibi önemli çevre koruma faaliyetlerine yaklaşık 9 milyon euro harcandığını söyleyen Karakaş, bunlar ve benzeri birçok aktivite ile sosyal sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek için çaba harcadıklarını belirtti.
Bosch'un bir vakıf şirketi olduğunu hatırlatan Karakaş, vakfın kültürel faaliyetlerinin uzun yıllardır devam ettiğini, bu faaliyetlerden birinin sonucu olarak, geçen sene Almanca'ya tercüme edilen 3 Türk eserinin, büyük ilgi gördüğünü belirtti. Karakaş bunun yanısıra "Gazeteci gözüyle Türk Alman ilişkileri" ve "Türk Alman Film festivali" gibi Türk-Alman kültürü odaklı faaliyetlere şu ana kadar yaklaşık 1 Milyon euro ayrıldığını ve kültürler arası işbirliğinin desteklendiğini sözlerine ekledi.
Yorum yapılmamış.